Mera Alanlarının Tahsisine Jeotermal, RES ve GES Düzenlemesi Geldi
ENERJİJeotermal Enerji Projeleri İçin Mera Tahsisi Yapılabilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı artık, jeotermal rezervlerin bulunduğu mera alanlarında tahsis talebinde bulunabilecek. Tahsis amacı değişikliği başvurularında EPDK tarafından verilen önlisans veya lisans belgesi ibraz edilmek zorunda. Valilik tarafından uygun görülmesi halinde, ÇED olumlu veya gerekli değildir belgesi, mera geri dönüşüm projesi, teminat dekontu ve 20 yıllık ot bedelinin yatırıldığına dair belge Komisyona sunulacak.
Önlisanslı projelere de tahsis hakkı tanındı
Yeni düzenleme ile önlisans sahibi projeler de mera tahsisi için başvuru yapabilecek. Bu başvurularda ÇED olumlu belgesi yerine başvuru yapıldığına dair belge yeterli sayılacak. Uygun bulunan projeler için “önlisans süresince araziye fiili müdahale edilmez” şerhiyle geçici tescil yapılacak. Önlisans süresi sonunda üretim lisansı Komisyona sunulmazsa, tahsis iptal edilecek.
RES Ve GES Ölçüm İstasyonlarına Geçici İzin Kolaylığı
Rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri için ölçüm istasyonu kurulumu talepleri artık mera alanlarında değerlendirilebilecek. İlgili valilik, ölçüm süresince geçerli olmak üzere ot kayıp bedeli, teminat ve geri dönüşüm projesi şartlarıyla bu tür projelere geçici izin verebilecek.
Tahsis süresi sonunda ot bedelsiz yenileme sağlanacak
Tahsis süresi sonunda aynı amaç ve koordinatlarla başvuru yapılması durumunda, ot bedeli alınmadan geri dönüşüm projesi ve teminat bedeli güncellenerek tahsis süresi uzatılabilecek. Bu uygulama özellikle jeotermal ve enerji yatırımlarının sürdürülebilirliği açısından kritik bir avantaj sunuyor.
Organize Sanayi Bölgeleri Ve Serbest Bölgeler İçin De Tahsis Yolu Açıldı
Yeni düzenlemeyle, organize sanayi bölgeleri (OSB), ihtisas OSB’ler, serbest bölgeler ve teknoloji geliştirme bölgeleri için de mera tahsisi yapılabilecek. Bu talepler ÇED belgesi ve onaylı imar planları sunulana kadar “vasfı bozulmamak üzere” geçici tescil ile gerçekleştirilecek. İki yıl içinde gerekli belgeler sunulmazsa, tahsis değişikliği iptal edilecek.
Çok amaçlı değişiklikler ve teknik şartlar detaylandırıldı
Yönetmelikte ayrıca doğal afet bölgeleri, kırsal yerleşim alanları, kamu yatırımları ve turizm amaçlı tahsisler için de geniş kapsamlı değişiklikler yapıldı. Tüm bu alanlarda başvurular için istenecek belge setleri, ÇED belgeleri, fizibilite raporları, imar planları ve koordinatlı haritalar dahil olmak üzere detaylı şekilde güncellendi.
Yönetmelik yürürlüğe girdi ve Resmî Gazete’de yayımlandı
3 Mayıs 2025 tarihli Resmî Gazete ile yürürlüğe giren düzenleme, 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında hazırlandı. Değişiklikler Sayıştay ve Maliye Bakanlığı görüşü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirildi.
İlginizi Çekebilir