Afyonkarahisar ilinde kurulması planlanan Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) için bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Afyonkarahisar Valiliğinde gerçekleştirilen toplantı sonrası konuşan Sayın Vali YİĞİTBAŞI; “Afyonkarahisar ilinin önemli bir jeotermal kaynak potansiyeline sahip olduğunu, geleceğin enerjisi olan jeotermali tarımda daha çok kullanmak amacıyla çalışmalarına başlanan 3.000 dekar alanda kurulması planlanan Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB'nin, ilin büyük illere bağlantı ve geçiş güzergâhında olması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Kent Tarımı uygulamalarının etkinliği ve verimliliği açısından da büyük öneme sahip olduğunu,
Projenin, toplam Yatırım tutarının 5 Milyar TL olarak hesaplandığını, tamamen faaliyete geçtiğinde ülke ekonomisine yıllık 2,5 Milyar TL katkı sağlayacağını,
TDİOSB'nin tarımsal üretim alanında her biri minimum 10 dekar kapalı alana sahip jeotermal enerji ile ısıtmalı yüksek teknolojik seraların, sanayi alanında ise üretilen ürünlerin işleneceği-paketleneceği-depolanacağı sanayi tesislerinin yer alacağını, idari alanda ise Seracılık Eğitim Merkezi ve Tarım Teknokent merkezi kurulacağını da sözlerine ekledi. Ayrıca, TDİOSB'de, yılda 90.000 ton ürün üretileceğini ve %75'i kadınlardan olmak üzere doğrudan 3.500 kişiye istihdam sağlanacağını da vurguladı.
Daha sonra Daire Başkanı Deniz ORUÇ, yürütülen projeler ve TDİOSB'lere Bakanlığımızca verilen teşvik ve desteklerle ilgili bilgiler verdi. Jeotermal kaynağın yoğun olduğu Afyonkarahisar ilinde Kent Tarımı modeli kapsamında, Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için yatırım analizi ve fizibilite çalışmalarına başlandığını ifade ederek bu projede, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal enerji, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi ve biokütle enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanılacağını belirtti.
Ayrıca, TDİOSB'de yapılacak yatırımların, sürdürülebilir, çevreci yeşil yatırımlar olup yağmur suyu hasadı ile su tasarrufu sağlanacağını ve karbon ayak izinde azalım ile yeşil üretimin teşvik edileceğini belirtmiş ve proje uygulamaları ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur.
Toplantının ardından TDİOSB yeri olarak belirlenmeye çalışılan uygun alan için ilgili müdürlüklerce taramalar başlatıldı. Sonrasında Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde teknik detayları içeren bilgileri görüşmek üzere proje ekibi ile toplantı gerçekleştirildi.
Alın teri ile akıl terini birleştirerek üreteni ve üretimi desteklemeye devam ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
Yorum Yazın