Bilim insanları, dünyadaki mercan resiflerinin yüzde 90'ının iklim değişikliği ve insan faaliyetleri nedeniyle 2043 yılına kadar Dünya'dan yok olacağı konusunda uyarıda bulundu. Ancak, Endonezya’da gerçekleştirilen yenilikçi bir yöntem denizlerdeki bu yaşamın kaynağının yok olmaktan kurtarılabileceğini gösterdi.
Endonezya’da yapılan bu proje ile küresel ısınma nedeniyle zarar gören mercan resiflerinin 40 bin metrekarelik bir kısmı yeniden restore edildi. Çalışmanın ardından mercan örtüsü yüzde 5’ten yüzde 55 seviyelerine kadar arttığı gözlemlendi. Köpekbalıkları ve diğer canlı türleri geri döndü. Google Earth’den de görülebilen “Hope” (Umut) adlı proje, doğanın küresel ısınmayla mücadelesinde yeni umutların oluşmasını sağladı.
The Nature Conservancy’de çalışan araştırmacılar, “Mercan Yıldızlar"ı adını verdikleri yöntemi kullanarak iki yılda Endonezya’nın Spermonde Takımadalarındaki bulunan 40 bin metrekarelik bir resif alanını yeniden hayata döndürmeyi başardı.
Mercan Yıldızları adı verilen yöntem, yerel kaynaklı malzemelerden yapılmış kumla kaplı çelik bir çerçevenin, mercan büyümesinin sağlanması için deniz tabanının dibine ekilmesi ile gerçekleştiriliyor. Yapı, genç mercanların tutulması için bir üs görevi görerek, yatağa yerleşmelerine ve yeni yerlerinde yeniden büyümelerine imkan sağlıyor.
Yorum Yazın